METALLICA: Quebec Magnetic (dvd)

Arvio julkaistu Soundissa 1/2013.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Arvio

METALLICA
Quebec Magnetic
Universal

Reilut kolme vuotta sitten Quebecissä tallennetun dvd:n kuvanlaatu on huippuluokkaa, mutta vielä hienompaa on kuvien sisältö. Ohjaaja kuljettaa katseltavaksi livenäkymää, joka on kuin katkeamaton sarja tyylikkäitä valokuvia bändin jäsenistä ja lavaolemuksesta. Valokuvina näistä otoksista saisi upean kuvakirjan, mikä on poikkeuksellista livetallenteelta.

Quebec Magnetic koostuu illan show’sta ja toiselle dvd:lle vieritetyistä vaihtoehtoisista biiseistä seuraavalta illalta. Soittajat ovat kotonaan valtavalla, areenan keskelle sijoitetulla lavalla, vaikka seisovat kuka milläkin kulmalla oman yleisönosansa kohdaten, usein selin toisiinsa. Metallicalla järjestely toimii, läsnäolo näkyy ja kuuluu.

Musiikillisesti ei päästä samanlaiseen vaikutelmaan, sillä Metallica ei ole saanut aikaiseksi, riippumatta studiolevyjen onnistumisesta tai epäonnistumisesta, kunnollista keikkabiisiä sitten Metallican (1991). Death Magneticin (2008) runsas biisivalikoima on kuin eri todellisuudesta, kontrasti on hirvittävä vanhan materiaalin eduksi. Yleisön Metallica toki ottaa näppeihinsä, vaikka James Hetfieldin lavakommentit saavat laupeudessaan Raamatun henkilögallerian kalpenemaan.

Visuaalisesti Quebec Magnetic on täydellinen dvd, mutta musiikin epä­tasaisuus raastaa. Joka tapauksessa tämä on hieno kuvaus Metallicasta vuonna 2009.

Lisää luettavaa