SCANDINAVIAN MUSIC GROUP: Manner

SCANDINAVIAN MUSIC GROUP
Manner
Sony Music

Scandinavian Music Groupin seitsemäs albumi Manner jatkaa yhtyeen hyväksi havaitsemalla linjalla. Kappaleet ovat edellisten albumien tavoin folksävytteisiä poplauluja.

Kokoonpanon tapaa työstää levyjään ei voi kuin ihailla. Yhtye ei yritä missään vaiheessa kuulostaa miltään muulta kuin itseltään. Manner-levyllä Scandinavian Music Group on hionut hienovaraisen, mutta samalla rouhean ilmaisunsa nautittavaksi paketiksi.

Manner-levyn kappaleet ovat malliesimerkkejä siitä, kuinka hyvien ja aikaa kestävien sävellysten ei välttämättä tarvitse olla monimutkaisia tai kovin omaperäisiäkään. Melodisesti vahvat ja loppuun asti mietityt sävellykset yhdistyvät levyllä hienosti perinnetietoisten sovitusten kanssa. Vaikka yhtyeen musiikki on edelleen akustisvoittoista, annetaan muutamassa kappaleessa pitkästä aikaa tilaa Joel Melasniemen sähkökitaralle.

Kiitosta täytyy antaa myös yhtyeen laulajalle ja sanoittajalle Terhi Kokkoselle. Hänestä on kehittynyt vuosien varrella vakuuttava tarinaniskijä ja tulkitsija. Levyn sanoituksissa liikutaan Kokkoselle tyypilliseen tapaan parisuhteiden maailmassa. Hän ei kuitenkin sorru kertomuksissaan kliseisyyteen. Kokkosen tekstit ovat kollegansa Paula Vesalan tapaan raikkaan ja yllättävän kuuloisia.

Terhi Kokkosen persoonallinen artikulointi ja tapa venyttää sanoja istuu yhtyeen musiikkiin äärimmäisen hyvin. Manner on raukeaa ja kiireetöntä musiikkia, kuulostamatta silti hitustakaan flegmaattiselta.