YO LA TENGO: Prisoners Of Love – A Smattering Of Scintillating Senscent Songs 1985-2003

Arvio julkaistu Soundissa 04/2005.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Vuonna 2002 satiirisessa The Onion -lehdessä oli uutinen, jossa kerrottiin rock-keikalla sattuneesta katastrofista. Kyseisen tarinan mukaan 37 levykaupan myyjän pelättiin kuolleen Yo La Tengon konsertissa tapahtuneessa onnettomuudessa.

Arvio

YO LA TENGO
Prisoners Of Love - A Smattering Of Scintillating Senscent Songs 1985-2003
Matador

Vuonna 2002 satiirisessa The Onion -lehdessä oli uutinen, jossa kerrottiin rock-keikalla sattuneesta katastrofista. Kyseisen tarinan mukaan 37 levykaupan myyjän pelättiin kuolleen Yo La Tengon konsertissa tapahtuneessa onnettomuudessa. Lisäksi kateissa oli seitsemän rock-kriitikkoa, viisi levyjen keräilijää, kaksi pienlehden toimittajaa ja yliopistoradion dj. Yo La Tengon jäsenten mielestä artikkeli oli niin hauska, että he rupesivat lähettämään sen kopiota lehdistötiedotteena.

New Jerseyn Hobokenissa postilokeroaan pitävä Yo La Tengo on yksi amerikkalaisen vaihtoehtorockin suurista hiljaisista. Yhtyeen ytimen muodostavat Ira Kaplan (kitara ja laulu) sekä Georgia Hubley (rummut ja laulu), jotka ovat olleet onnellisesti naimisissa Yo La Tengon perustamisesta asti – siis toistensa kanssa. Basisti James McNew on ollut mukana miltei 15 vuotta. Parhaaseen iskuunsa ryhmä on yltynyt vasta 1990-luvun puolivälin jälkeen ilmestyneillä albumeilla.

Yo La Tengo kuuluu niihin yhtyeisiin, joita tuskin olisi olemassa ilman The Velvet Undergroundin – sekä uhmakkaasti rockaavan illan että hissuttelevan aamuyön – vaikutusta. Kolmikon vähäeleinen musiikki ei kuitenkaan pyri järkyttämään, vaan hiipii salavihkaa ihon alle. Ja mikä hienointa, yhtye ei suinkaan ole kahden tempun poni, vaan se yltyy välillä todella villien ideoiden kokeilemiseen. Siitä upein esimerkki on niskanikamat koville laittava versio avant jazz -legenda Sun Ran klassisesta Nuclear War -kappaleesta.

Prisoners Of Love -paketin vihkossa kerrotaan oikeaoppisesti missä ja milloin kappaleet on ensimmäisen kerran julkaistu, mutta niiden järjestäminen kronologisesti olisi ollut kokonaiskuvan kannalta osuvampi esitysmuoto. Kahden cd:n versiolle on pyritty keräämään Yo La Tengon levyttämän ohjelmiston kerma, suositeltava kolmen levyn pakkaus tarjoaa myös 75 minuuttia harvinaisuuksia ja julkaisematta jääneitä raitoja. 

Lisää luettavaa