YONA: Tango á la Yona

Arvio julkaistu Soundissa 2/2014.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

YONA
Tango á la Yona
Kaiho Republic

Osallistuminen viime vuonna Seinäjoen Tangomarkkinoiden Tangokuningatar-kisaan oli yllättävä veto hipahtavasti vaihtoehtoiselta laulajalta, mutta toinen sija tuli. Nyt Yona heittää peliin kokonaisen tangoalbumin.

Kolme hienoa soololevyä ja Liljan Loistossa pari ”Jamaikan kautta Karjalaan” -tyyppistä ratkaisua tehnyt laulaja-lauluntekijä ei onneksi lähde nuoleksimaan perinteistä tangokansaa, vaan toteuttaa homman omilla ehdoillaan, vaikka valtaosa vanhoja kappaleita onkin. Materiaalia ovat sovittaneet tuoreeseen kuosiin puhaltimia ja jousia säästämättä Yonan ex-mies Jorma Kalevi Louhivuori, Sami Baldauf, Joona Hasan ja Kerkko Koskinen, jonka sävellys Yonan sanoittama Tulppaanisi on. Syyssävelmä tulee kokonaan Yonan kynästä. Molemmat ovat palavan intohimon riivaamia numeroita. Avausraidalla Soi maininki hiljainen vierailee hallitseva tangokuningas Kyösti Mäkimattila, jonka fraseeraus, päinvastoin kuin Yonan, kumpuaa suoraan suomalaisesta tangoperinteestä.

Todellisia ikivihreitä ovat vain Ilon kyyneleet, jatsahtava (ensimmäinen single) En enää vaieta mä voi ja melodialtaan tangokulttuurissa poikkeava Sulle silmäni annan. Tasavahvan levyn onnistumiseen vaikuttaa vahvasti Didier Selinin hienosti hengittävä tuotanto. Tässä on vastaus Tuomari Nurmion vaatimukseen tangon sensuellin kohtalokkuuden palauttamisesta.  

Lisää luettavaa