Uhka vai mahdollisuus? Metallimuusikko anoo lupaa äänittää Metallican kammotun Lulu-levyn laulut uusiksi

Tässäpä erikoinen ja tavallaan mielikuvitusta kutkuttava kuvio. Metallican ja Lou Reedin yhteistuumin äänittämä Lulu-albumi on eräänlainen antiklassikko – levy, jonka vain rohkeimmat ja kestävimmät ovat pystyneet selvittämään loppuun asti. Useimmat tuotoksen äärelle eksyneet ovat uupuneet jo alkumetreillä. Ihan hirveä plöräyshän se on, ei mahda mitään.

Soundin kriitikko Arttu Tolonen ei säästellyt sanojaan numerossa 11/2011 julkaistussa arviossaan. ”Tämän levyn tuhoaa lopullisesti kaikki sanoihin ja ihmisen ääneen liittyvä. Tällä saralla ei voi edes puhua huonoudesta tai keskinkertaisuudesta, vaan siirrymme pikkuhiljaa kohti vastenmielisyyttä ja ahdistavaa pahoinvointia”, Tolonen kirjoittaa. Erityisesti kriitikkoa riipi Reedin nariseva ääni: ”Jos isoisäsi on Touretten syndroomasta kärsivä ja mahdollisesti poliisille tuttu puskarunkkari, hän kuulostaa suomalaiselta versiolta siitä Lou Reedistä, joka tällä levyllä esiintyy”, arviossa maalaillaan. Lue koko teksti täältä.

Nyt Hatebreedn keulakuva Jamey Jasta heittää ilmoille yllättävän ehdotuksen. Metalcore-tähti on valmis lahjoittamaan 50 000 dollaria Metallican All Within My Hands -säätiölle, mikäli saa luvan äänittää Lulun lauluraidat – ilmeisesti lähinnä Lou Reedin osuudet – uusiksi vaihtoehtoisen laulajaryhmän voimin. Jasta esitti ehdotuksensa Twitterissä.

Jasta tähdentää myöhemmässä viestissään, että Reedin sanoitukset ovat hänen puolestaan aivan ok, mutta itse laulut voisi hoitaa, noh, toisellakin tavalla. Uusiksi laulajiksi heitetään ideatasolla sellaisia nimiä kuin Dee Snider, Sebastian Bach, Kirk Windstein, Robb Flynn ja Jasta itse.

Mitä mahtaa Metallica tähän ajatukseen vastata? Jäämme odottamaan! Tokkopa se levy siitä ainakaan voisi merkittävästi huonontua, eli sikäli ihan toteuttamiskelpoinen ajatus.