Vakuuttavia debyyttejä ja suunnannäyttöjä – muun muassa nämä levyt julkaistiin 30 vuotta sitten

20.1.2017 13:46

Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa oli ennätyskovat pakkaset. Kulttuuripiirejä ravisteli Oulun Teatteripäivillä esitetty Jumalan teatteri, jonka jälkipuinti jatkui kuukausia. Amerikoissa puolestaan koettiin eräänlainen korkeakulttuurin huipentuma, kun Kauniit ja rohkeat -sarja alkoi.

Sellainen oli maailma vuonna 1987, jolloin julkaistiin muun muassa seuraavat enemmän ja vähemmän klassikkoasemaan nousseet levyt. Ihan vuosien 1967 tai 1977 tapaan ei ikonisia levyjä noussut kuin sieniä sateella, mutta varsinkin debyyttirintama on jälleen vakuuttava. ”Maailman vaarallisin bändi” Guns N’ Roses muun muassa julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa, jota yleisesti pidetään maailman parhaana rock ’n’ roll debyyttinä.

Myös viime jouluna edesmennyt George Michael aloitti soolouransa ’87 julkaistulla Faith-albumillaan ja Chuck Schuldinerin johtama Death toimi death metal -tyylisuunnan tärkeänä suunnannäyttäjänä debyytillään. Kotimaisista artisteista esimerkiksi Miljoonasade julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa.

Debyyttien lisäksi myös vanhat konkarit tekivät vahvan paluun, kuten Aerosmith Permanent Vacationilla, tai sinetöivät lopullisesti paikkansa musiikin historiassa, kuten Michael Jackson Bad-albumillaan tai Whitesnake eponyymillä levyllään.

Aerosmith – Permanent Vacation

Ulkopuolisten biisinkirjoittajien ja vahvan MTV-promootion myötä Aerosmithin sekoiluvuosien jälkeen uuteen nousuun saanut levy. Myynyt viisinkertaista platinaa vuoteen 1995 mennessä.

Bruce Springsteen – Tunnel of Love

Levyn kappaleet harvemmin kuuluvat Springsteenin maraton-keikkojen setteihin, mutta levy löytyy kuitenkin lähes jokaisen musiikkilehden ”80-luvun parhaat levyt” -listalta. Se on myynyt Yhdysvalloissa triplaplatinaa.

Death – Scream Bloody Gore

Scream Bloody Gorea pidetään ensimmäisenä puhtaana death metal -levynä. Chuck Schuldiner johti yhtyettä aina vuoteen 2001 asti, kunnes laulaja-kitaristi kuoli aivosyövän heikentämänä 34-vuotiaana.

Def Leppard – Hysteria

Aikoinaan pisin yhdellä vinyylilevyllä julkaistu levy (62 ja puoli minuuttia) oli ensimmäinen, jonka yhtye teki rumpali Rick Allenin menetettyä kätensä auto-onnettomuudessa. Yksi niin kutsutun tukkahevin peruspilareista.

Depeche Mode – Music for the Masses

Levyn nimi oli tarkoitettu vitsiksi, sillä bändiltä toivottiin kaupallisempaa musiikkia. Vaikka Music for the Masses ei sitä ollutkaan, oli se silti sekä kriitikoiden että yleisön mieleen. Q-lehti kirjoitti levyn olleen se hetki, jolloin ”Depeche Mode otettiin ensimmäistä kertaa vakavasti”.

George Michael – Faith

George Michaelin soolodebyytti, joka palkittiin muun muassa American Music- ja Grammy-palkinnoin ja joka toi George Michaelille myös useita palkintoja vuoden artisti -kategoriassa.

Guns N’ Roses – Appetite for Destruction

Maailman myydyin debyyttialbumi ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Levyn julkaisusta tulee kuluneeksi 30 vuotta 21. heinäkuuta – siis vain kolmisen viikkoa yhtyeen Suomen-keikan jälkeen.

Hector – Nuku idiootti

Hectorock II– ja Varjot ja lakanat -levyjen välissä julkaistiin Nuku idiootti, joka myi kultalevyyn oikeuttavan määrän. Suurenmoinen tyttö -kappaleella laulaa myös Fakta homma -sarjan Hansunakin tunnettu Riitta Havukainen.

Helloween – Keeper of the Seven Keys, pt 1

Power metal -merkkipaalu oli yhtyeen toinen täyspitkä studioalbumi ja ensimmäinen, jolla kuultiin laulaja Michael Kiskeä bändin riveissä. Tupla-albumiksi kaavaillun Keeper Of The Seven Keysin toinen osa julkaistiin seuraavana vuonna.

King Diamond – Abigail

King Diamondin toinen sooloalbumi on konseptilevyjen aatelia. Levyllä soittaa myös tuleva Motörhead-rumpali Mikkey Dee.

Juice Leskinen – Minä

Juice Leskinen valittiin vuonna 1987 Soundin äänestyksessä vuoden parhaaksi säveltäjäksi, sanoittajaksi ja ihanimmaksi ihmiseksi.

Michael Jackson – Bad

Edellislevy Thriller on kenties maailman myydyin levy, mutta Bad sinetöi Michael Jacksonin suosion ja teki hänestä popin kuninkaan. Levyn yhdestätoista kappaleesta peräti yhdeksän julkaistiin myös singlenä.

Miljoonasade – Pesuhuoneesta keittiöön

Miljoonasateen debyyttialbumi, jonka Juri Gagarinista kertovan esikoissinglen ovat coveroineet lukuisat artistit monin eri variaatioin.

Pet Shop Boys – Actually

It’s A Sin -kappaleesta tuli vuoden suurimpia hittejä ja se nousi lukuisissa maissa listaykköseksi. Kappaleesta tuli myös yhtyeen keikkavakio ja se on soitettu julkaisunsa jälkeen jokaisella Pet Shop Boysin keikalla (West End Girlsin lisäksi).

Prince – Sign o’ the Times

Uransa – ja ylipäänsä maailman – parhaimpiin kuuluvan levyn lisäksi Princen oli tarkoitus julkaista toinenkin levy loppuvuodesta 1987. The Black Album oli Princen vastalause kritiikille, jonka mukaan tämä oli edellisillä levyillä mennyt liian popiksi. Levy kuitenkin hyllytettiin viikko ennen julkaisupäivää.

R.E.M. – Document

Ensimmäinen luottotuottaja Scott Littin kanssa työstetty levy. The One I Love on yhtyeen ensimmäinen Billboardin singlelistan top kymppiin noussut kappale.

Kauko Röyhkä & Narttu – Mieluummin vanha kuin aikuinen

Kauko Röyhkän kahdeksas studioalbumi.

Sonic Youth – Sister

Julkaisun aikaan heikommin menestynyt levy on myöhemmin saanut osakseen arvostusta. Slant Magazinen mukaan Sister on ”Reagan-ajan viimeinen hyvä punklevy”.

U2 – The Joshua Tree

Yhdysvaltain kongressin kirjastoon merkittävänä musiikkiteoksenakin arkistoitu levy, jonka juhlakiertueelle U2 suuntaa loppukeväällä. Kiertueella tullaankin kuulemaan poliittisesti kantaaottava Amerikka-teemainen levy kokonaisuudessaan.

Whitesnake – Whitesnake

Alunperin Tina Turnerille kirjoitettu powerballadi Is This Love, jo vuonna 1982 julkaistu mutta albumille uudelleenäänitetty Here I Go Again sekä Ritchie Blackmoren vanhasta demokappaleesta kehittynyt Still Of The Night olivat suuria hittejä, jotka nostivat Whitesnaken seitsemännen albumin jättimenestykseen. Levy julkaistiin Euroopassa ja Australiassa nimellä 1987 ja Japanissa nimellä Serbens Albus.

Whitney Houston – Whitney

Whitney Houstonin megasuosioon nostanut levy ampaisi Billboard 200 -listan kärkeen heti ilmestyttyään. Se oli ensimmäinen naisartistin sekä viides sooloartistin levy, joka on noussut listakärkeen julkaisuviikollaan. Whitney on myös naisartistin eniten listaykkösviikkoja kerännyt albumi 80-luvulla.

Lisää luettavaa