Arvio: Katatonian Sky Void Of Stars tuntuu aluksi harmittomalta, mutta kärsivällinen kuulija palkitaan runsaskätisesti

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Katatonia
Sky Void Of Stars
Napalm

Paradise Lostin tavoin 90-luvun alussa death doomina aloittanut Katatonia karisti ensimmäisten levyjensä jälkeen death metal -vaikutteet musiikistaan lähes täysin. Mutta siinä missä englantilaiset ovat viime levyillään tuoneet death-värejä takaisin musiikkiinsa, ottaa Katatonia yhä enemmän etäisyyttä alkuvuosiensa materiaaliin.

Katatonian vaihdettua alternative metaliin Tonight’s Decisionilla (1999) ja Last Fair Deal Gone Downilla (2001), bändin musiikki oli niin itsemurhaisen synkkää, että puhtaasta laulusta ja isoista melankolisista melodioistaan huolimatta levyt olivat vielä alkuaikojakin rankempia.

Vuosien varrella Katatonian kulmat ovat kuitenkin pyöristyneet ja Sky Void Of Stars onkin ensivaikutelmaltaan aika harmitonta keskitien alternative metalia. Parikymmentä vuotta sitten bändiä kuunnelleelle välitöntä tarttumapintaa tarjotaan siis todella vähän.

Levyä kannattaa kuitenkin pyörittää useamman kerran, sillä pintapuolisesti aika draamattomat ja vähäeleiset biisit avautuvat hitaasti, osoittautuen kauttaaltaan erinomaisiksi sävellyksiksi. Sanoituksiin keskittyvä Katatonia-fani löytää myös enemmän kuin riittävän annoksen tuttua epätoivoista tunnelmaa.

Lisää luettavaa