THE BEATLES: 1

THE BEATLES
1
Apple

Periaatteessa turha albumi on äärimmäisen harvoin niin hyvä kuin 1. Elossa olevat Beatlet ja John Lennonin perikunta ottavat vastuun siitä, että uuden vuosituhannen ensimmäisestä joulusta tulisi mahdollisimman monessa kotitaloudessa Beatles-joulu. Peräti 27 listaykkösellä ääriään myöten täytetyn cd:n julkaisun pyyteettömyys voidaan toki kyseenalaistaa, mutta The Beatlesin useimpien singlehittien nerokkuutta on huomattavasti vaikeampi kiistää.
Matka Love Me Dosta The Long And Winding Roadiin on monilla tämänkin lehden lukijoilla sekä matka omaan nuoruuteen että kurkistus popin ja rockin luomisvoimaisimpaan vuosikymmeneen. Myyntitykkisestä luonteestaan huolimatta 1 albumilla olevat kappaleet ovat sittenkin vain yksi luku John Lennonin ja Paul McCartneyn – ja pieneltä osin myös George Harrisonin – kirjoittamasta ajattomasta laulukirjasta. 1:n vanhimman ja uusimman levytyksen väliin mahtuu ajallisesti vain seitsemän vuotta, mutta Beatles läpikävi tuossa ajassa ennen- ja jälkeennäkemättömän taiteellisen kasvun.
Jos Love Me Dota seurannut hittitrilogia From Me To You, She Loves You ja I Want To Hold Your Hand vielä olikin oman aikansa kevyttä ja lyriikallisesti kapea-alaista teinipoppia, niin A Hard Day's Nightista ja Can't Buy Me Lovesta alkoi The Beatlesin räjähdysmäinen kehitys. A Hard Day's Nightin ensi-isku on vielä tänäänkin yhtä taianomainen kuin ensimmäiseltä omalta albumilta ensi kertaa kuultuna. Vuonna 1966 ilmestyneellä Paperback Writerilla – ja etenkin singlen kääntöpuolen Rainillä – orastivat uudet kumoukselliset soundit, jotka johtivat Revolver -albumin ja Penny Lanen – ja 1:ltä harmittavasti pois jääneen Strawberry Fields Foreverin – kautta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandiin. Kesäkuussa 1967 toteutettu maailmanlaajuinen suora tv-lähetys Our World antoi varhaista esimakua tänään itsestäänselvyytenä pidettävästä globaalista yhteydestä ja Englannin osuuden pääosassa oli itseoikeutetusti All You Need Is Lovea studiossa ystäviensä ympäröimänä työstänyt The Beatles. Ennen kitkerissä tunnelmissa tapahtunutta pesäeroaan yhtye loi vielä ykköshittikavalkadinsa kirkkaimpiin helmiin luettavat klassikot Hey Jude, Something ja Let It Be.
1 on albumi, jonka julkaisun äärellä on helppo olla kyyninen, mutta jonka sisältämiä lauluja täydellisempää pop-musiikkia ei ole viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana voitu kuulla.