Kiistämätön klassikko soi nyt entistäkin täydellisempänä – 50-vuotias Sgt. Pepper on juhlajulkaisunsa ansainnut

The Beatles
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Anniversary Super Deluxe Edition
Universal

Rockin kumouksellisimman vuosikymmenen merkittävin vuosi räjäytti musiikkia ennen kuulumattomiin ja kauaskantoisiin suuntiin. Muun muassa Pink Floyd, The Velvet Underground, The Doors, David Bowie ja Jimi Hendrix julkaisivat ensialbuminsa vuonna 1967. Hendrixin debyytin aiheuttamasta järkytyksestä ei oltu ehditty toipua kun The Beatles laajensi kaksi viikkoa myöhemmin tajuntoja Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandillä. Tavallisimmin Revolverin (1966) kanssa yhtyeen parhaan albumin tittelistä kilpaileva levy sai jopa The Rolling Stonesin niin tolaltaan, että panikoiva bändi teki uransa eksyneimmän pitkäsoiton Their Satanic Majesties Request.

Merkkivuotensa kunniaksi Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band on ensimmäisenä The Beatles -albumina saanut osakseen todellisen juhlakäsittelyn. Useina vaihtoehtoisina laitoksina tarjottavan levyn laajin painos sisältää neljä cd:tä, keskenään samansisältöiset dvd:n ja blu-rayn ja 140-sivuisen kirjan albumin tarkkoine levytys- ja muine tietoineen.

Uusi stereomiksaus peittoaa mennen tullen aiemmat versiot.

Äänitteistä olennaisin on Giles ”Georgen poika” Martinin tekemä uusi stereomiksaus, joka peittoaa mennen tullen aiemmat versiot. The Beatlesiä itseään kiinnosti ainoastaan laulujensa monosointi, mutta nyt levy soi niin täydellisenä ja täyteläisenä stereona kuin voi kuvitella mahdolliseksi. Etenkin Paul McCartneyn elastisen basson melodisuus ja Ringo Starrin kautta aikojen tarpeettomasti väheksytyn rumputyöskentelyn hienoudet tulevat nyt ansaitsemallaan tavalla esiin.

Kahden cd:n täydeltä voi seurata Sgt. Pepperin ja samoissa sessioissa ikuistettujen Strawberry Fields Foreverin ja Penny Lanen kehittymistä. Monomiksauslevyltä löytyvät myös näiden ”rannalle jätettyjen” laulujen stereovapaat versiot. Dvd:n ja blu-rayn keskeisin visuaalinen anti on albumin silver jubileen ajalta periytyvä dokumentti The Making Of Sgt. Pepper.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin sijoituksesta rockalbumien rankinglistalla voidaan haluttaessa kiistellä loputtomiin, mutta levyn asemaa yhtenä kaikkein suurimmista klassikoista ei voida nyt eikä tulevaisuudessakaan kiistää.