CMX: Kaikki hedelmät

Arvio julkaistu Soundissa 11/2008.
Kirjoittanut: Jani Sipilä.
Tämän tuplakokoelman voi tiivistää helposti yhteen lauseeseen: helppoja hittejä kaikille, jotka eivät CMX:n levyjä omista.

Arvio

CMX
Kaikki hedelmät
Herodes

Tämän tuplakokoelman voi tiivistää helposti yhteen lauseeseen: helppoja hittejä kaikille, jotka eivät CMX:n levyjä omista. Siinä tarkoituksessa kokoelma on varsin onnistunut. Sen 28 raitaan on otettu mukaan 26 CMX:n tuotantoa esittelevää biisiä, kuten ikihitti Ruoste, leijuva Pelasta maailma ja oma suosikkini Vallat ja väet.

Tuplakokoelman molempien kiekkojen alussa on yksi uusi biisi, joista kumpikaan ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia. Kivinen kirja ja Rautalankaa menettelevät hittikimaran joukossa, mutta seuraavan levyn avaajiksi niistä ei ole.

Mitä tästä levystä sitten jää käteen? Vanhalle CMX-fanittajalle ei mitään. Kokonaisuutena Kaikki hedelmät on helpoin ja kepein CMX:n levy. Se on suoraviivaista, melankolista poppia, joka raapaisee ainoastaan CMX:n musiikillista ja ajatuksellista pintaa. Neuvoisinkin ostamaan Cloaca Maxima I- ja II- kokoelmat. Niissä  sentään sukellettiin tämän hienon yhtyeen sisuksiin.

Joka tapauksessa Kaikki hedelmät tarjoaa helpon ja ymmärrettävän tavan lähestyä CMX:n musiikkia ja A.W. Yrjänän lyriikoita. Missään nimessä en väitä, että levyllä olisi huonoja biisejä, nehän ovat upeita kaikki, mutta CMX:llä on olemassa paljon muitakin puolia kuin tällä kokoelmalla esitellyt. Kokoelma on selvästi tarkoitettu ihmisille, jotka CMX:ään eivät ole vielä tutustuneet tai ovat syystä tai toisesta bändiä vältelleet.

Sen sijaan vanhoille diggareille sopinee paremmin mielenkiintoinen HC-ep, joka ei käy ollenkaan kokoelman kohderyhmälle. Neljän raidan ep on lyhyt paluu punkin ja raskaamman rockin välimaastoon, jossa yhtye ei ole aikoihin viihtynyt. Sen mielenkiintoisin biisi on Vaikuttiko uusinnalta, edellinen, jossa Yrjänä lauleskelee esimerkiksi näin: ”Se on asia sinänsä huutaa patti punaisena kun on kahdeksantoista ja luulla että joku Metallica aikoo niinku muuttaa maailmaa.”

Lisää luettavaa