PEARL JAM: Backspacer

PEARL JAM
Backspacer
Monkeywrench

Pearl Jam on grungen suuri yksinäinen selviytyjä. Vaikka sen nykypäivän suosio on kaukana 90-luvun aallonharjasta, on yhtye löytänyt riittävästi motivaatiota ja poltetta uuden musiikin työstämiseen vuodesta toiseen. Jotain bändin tasapainoisuudesta kertoo sekin, että alkuperäisestä kokoonpanosta on jäljellä neljä jäsentä viidestä ja tuoreinkin vahvistus, rumpali Matt Cameron, on viihtynyt Pearl Jamin riveissä jo vuosikymmenen.

Backspacer on Pearl Jamin kiistaton paluu verevän ja jalat maassa seisovan rockin lipunkantajien ykkösketjuun. Varsinaisella sivuraiteella yhtye ei ole aiemminkaan ollut, mutta kevyttä puutumista on sen parista edellisestä levystä ollut havaittavissa. Nyt jäykistelystä ei ole tietoakaan, sillä Pearl Jam heittää kehiin levyn, joka ei jätä selittelyille mitään sijaa. On virkistävää huomata, että kypsään ikään ehtinyt bändi voi saada aikaiseksi näin ajattoman ja mukaansa tempaavan rocklevyn.

Vaikka Backspacer vaikuttaa alkuun hieman helposti pureksittavalta levyltä, ei se sitä ole. Tarkempi perehtyminen osoittaa, että siitä löytyy rutkasti pinnan alle ulottuvaa syvyyttä, joka kumpuaa viisikon vilpittömästä rakkaudesta musiikkiin ja jäsenten välisestä saumattomasta keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Backspacer on kompakti, riehakas, viisas ja viihdyttävä teos, joka viimeistään sementoi Pearl Jamin aseman yhtenä modernin rockin suurista suunnannäyttäjistä.

En usko olevani kovinkaan pahasti väärässä, jos alan hiljalleen sovitella levyn ylle ”klassikon” viittaa.