PEARL JAM: PJ20

PEARL JAM
PJ20
Sony Music

PJ20 on soundtrack Cameron Crowen samannimiseltä dokumenttielokuvalta. Tuplalevy sisältää lähinnä livenauhoituksia parinkymmenen vuoden ajalta, mutta mukana on myös aiemmin julkaisemattomia demoja bändin uran varrelta. Crowe värittää albumin jokaista raitaa kirjoittamillaan pienillä tarinoilla ja tuokiokuvilla, jotka tekevät kuuntelukokemuksesta mielenkiintoisen.

Livelevyissä on lähes aina se vika, että niistä puuttuu taika ja tunne, joka välittyy konsertissa yleisön ja orkesterin välillä. Tuntuu kuin olisi jäänyt kuuntelemaan loppuunmyytyä keikkaa aidan toiselle puolelle. Kuulee kyllä, että meneillään on jotain hienoa, mutta ei pääse osalliseksi siitä.

PJ20 on silti livelevyksi onnistunut julkaisu. Se ei ainoastaan esittele Pearl Jamia keikkailevana yhtyeenä, vaan on myös dokumentti ja matka siihen, miten Pearl Jamista tuli se Pearl Jam, jonka tunnemme tänään.

Levyltä puuttuvat monet Jeremyn kaltaiset itsestäänselvyydet. Niiden sijaan on keskitytty kertomaan yhtyeen tarina mahdollisimman monipuolisesti. Kehityskaari rakentuukin nautittavasti levyn edetessä. Hetkittäin jopa kuvittelee itsensä katsomoon seisomaan.