PEARL JAM: State College – Pennsylvania May 3rd 2003

PEARL JAM
State College - Pennsylvania May 3rd 2003
Epic

Pearl Jam on auliisti esitellyt livekuntoaan myös levytetyssä muodossa. Ensimmäinen kolmen cd:n boksi Dissident – Live In Atlanta ilmestyi jo grungen valtakaudella (1994) ja pari vuotta sitten bändi julkaisi laajan sarjan eri keikkataltiointeja karuihin pahvikansiin pakattuina. Niiden vaihteleva taso saattoi olla yksi syy State Collegen maratonkonsertin julkaisemiseen, mutta myös vähemmän romanttiset sopimustekniset vaanivat taustalla. Tämän myötä yhtyeen velvoitteet Sony Musicia kohtaan vähenevät yhdellä pykälällä, ennen kuin sopimus konsernin kanssa vuodenvaihteessa raukeaa.

Oleellista on kuitenkin se, että Pearl Jam on toukokuisella taltioinnilla varsin hyvässä vedossa. Bändin soitto on tarkkaa, mutta tarpeeksi särmikästä, eikä vokalisti Eddie Vedderin suorituksessakaan valittamista ole. Biisilista Ten-levyn Alive- ja Jeremy-hittien ja erityisesti konsertin loppuun säästettyjen Fortunate Son – ja Rockin' In The Free World -covereiden vuoksi tuntuu puolestaan liian konservatiiviselta. Muutamista mukavista yllätyksistä (Singles-leffasta tuttu Breath sekä Beatles/Lennon-versioinnit You've Got To Hide Your Love Away ja Gimme Some Truth) huolimatta olisin odottanut Pearl Jamilta jotain radikaalimpaa. Ehkä bändin häiriintyneimmän ja samalla mielenkiintoisimman levyn,Vitalogyn vahva edustus on paikkaamassa tätä puutetta. Vitalogyltä on napattu keikkasettiin peräti kuusi kappaletta.

Kolmen tunnin liveannos Pearl Jamia ei ole kuuntelukokemuksena kovinkaan helposti nieltävä, mutta Penn Staten keikkaan syventyminen kannattaa. Teknisen laadukkuuden ja kattavan biisimäärän vuoksi paketti voi toimia hyvänä ensiaskeleena jopa bändiin aikaisemmin tutustumattomille.