SHINING: International Blackjazz Society

SHINING
International Blackjazz Society
Spinefarm

Ainutlaatuisuus yksinään ei ole itseisarvo. Outoilussa ei sinänsä ole mitään mainitsemisen arvoista. Se, että teet asiat eri lailla kuin kukaan muu, ei tarkoita, että teet ne paremmin.

Vaan kun omaleimaisten luomisvirtausten kanavointi yhdistyy säveltäjänlahjoihin, kekseliäisyyteen ja vastustamattomaan svengintajuun – silloin ollaan määrittelemättömän ylellisyyden äärellä.

Norjan Shining on tähän mennessä ollut minulle bändi, joka on korvamerkitty kuunneltavaksi joskus tulevaisuudessa, mutta tutkimusmatkalle käymisen päivää ei koskaan oikein ole tullut. Progenörtillekin bändin maine kuulosti turhan itsetarkoitukselliselta erikoisuudentavoittelulta.

Kun sitten heitin International Blackjazz Societyn tulille, terävimpänä yllätyksenä tulikin sen raaka groove. Onhan tämä kama hemmetin kummallista humppaa. Avantgardistinen metalli ei ole mitenkään sopimaton kuvaus bändin ihka omalle tyylilajille. Mutta samaan aikaan se iskee selkärankaan niin julman tehokkaasti.

Bändi on oikeastaan hieman kuin Pantera siinä, että osaa itse nimetä tekeleensä osuvimmin. Samaan tapaan kuin Vulgar Display Of Power oli tasan sitä mitä lupasi, blackjazz on täydellinen genreleima tälle kiehtovan likaiselle, mustanpuhuvan kauniille merkillisyydelle.