STRATOVARIUS: Elements Pt. 1

STRATOVARIUS
Elements Pt. 1
Nuclear Blast

Stratovariuksen tauosta on puhuttu paljon ja kovaan ääneen, vaikka tauko oli lyhyt, ja puuhasivathan yhtyeen jäsenet muissa projekteissa. Olisiko yhtyeellä ollut "paluunsa" suhteen hieman pilkettä silmäkulmassa, kun se julkaisi viime vuonna singlen, joka ei anna ollenkaan oikeata käsitystä uudesta levystä. Eagleheart on vahva perinteinen voimametalliraita, jonka intro jää heti pyörimään päähän, mutta sitten se vasta alkaa.

Stratovarius ei ole koskaan tehnyt yhtä massiivista ja jylhää metallia kuin uutuudellaan. Bändin luomat äänimaisemat ovat tavattoman suureellisia, ja selkeästi pitkään aikaan progevaikutteisemmat sovitukset kasvattavat kappaleiden dynamiikkaa ja tarjoilevat huikeita nyansseja. Paljon tekee sekin, että levyllä kuullaan oikeata sinfoniaorkesteria, jolle tehdyt sovitukset ovat erittäin onnistuneita. Jouset tukevat hienosti melodiakaaria ja rakentavat lisää avaruutta kappaleisiin. Myös kuoroilla on varsin merkittävä rooli ilmavuuden tuojana.

Tolkin säveltämissä biiseissä on selvästi ollut haastetta myös laulaja Kotipellolle, sillä mies saa pistää peliin kaiken osaamisensa. Melodioiden skaala kun on Stratovarius-mittapuitteissa tavallista leveämpi.

Elements Pt. 1 on vaikutteistaan huolimatta vahvasti kiinni perinteissä. Yhtye ei ole ryhtynyt keksimään pyörää uudelleen, eikä näin ollen progevaikutteille kannata panna liikaa painoa. Levyn kappaleet tarjoilevat hyvin vaihtelevia tunnelmia, sillä toki massiivisten kappaleiden lomaan mahtuu myös suoraviivaisempaa "bändimusiikkia". Mutta kiekko ei olekaan teemalevy, vaikka nimen perusteella niin saattaisi kuvitella. Ainoa teosta muistuttava sävellys on levyn nimikappale, joka sisältää paljon pieniä yksityiskohtia, ja niiden löytämisen jälkeen muodostuu huimaksi kuuntelukokemukseksi. Samankaltaista tyylittelyä löytyy myös Fantasian kertosäkeen ympäristöstä.

Tolkin johtama joukkue on paneutunut uudella levyllä erityisesti kappaleiden sovituksiin, ja tulos on hieno. Elements Pt. 1:tä voisi jopa pitää eräänlaisena opetuslevynä siitä, miten paljon onnistunut sovitus vaikuttaa kappaleeseen. Stratovarius tosin on bändi, jolla ne sävellyksetkin ovat ensiluokkaisia.