STRATOVARIUS: Infinite

STRATOVARIUS
Infinite
Nuclear Blast

Stratovarius on jokaisella levyllään astunut pitkiä askeleita eteenpäin. Musiikillisesti bändi saavutti tietyn taito- ja laatutason jo vuosia sitten, mutta nykyisellä kokoonpanolla bändi on vasta päässyt toteuttamaan kaikkia niitä piileviä intohimoja, joiden työstämiseen kenties ei aikaisemmin ollut täysin mahdollista.
Tuttu ja turvallinen on sanapari, johon yleensä sisältyy epäilys taantumuksellisuudesta, mutta Stratovariuksen kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Bändi on taistellut asemastaan hevibändien parhaimmistossa ja kova työ on tuottanut hedelmää. Tällä hetkellä Stratovarius voisi viettää jonkinlaista seesteistä aikakautta luottaen siihen, että musiikki sellaisena kuin se on ja on ollut houkuttelee uusiakin kuuntelijoita levyjen pariin.
Infiniteltä on helppo tunnistaa ne tietyt kaavat, jotka ovat Stratovariuksen tavaramerkki. Bändi ei ole sortunut kuitenkaan lepäämään laakereillaan, vaan levyltä löytää yllättäviäkin piirteitä. Esimerkiksi Mother Gaian 70-lukuun viittaavat euroviisu-tyyppiset paisutukset ovat Stratovariukselle uusi tapa käsitellä heviballadien rakennetta. Piirre on jopa niin hämäävä, että ensikuulemalta koko levyn leimaa rockimmaksi kuin se todellisuudessa onkaan.
Infinite on kuitenkin eittämättä hevilevy. Enempää sen ei tarvitse olla, ja vähempää se ei missään tapauksessa ole.