STRATOVARIUS: Elements Pt. 2

STRATOVARIUS
Elements Pt. 2
Nuclear Blast

Tavallaan Stratovarius teki nokkelan tempun jakaessaan Elements-levynsä kahteen eri aikana julkaistavaan osaan. Osat toki muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja ne olisivat voineet tulla julkaistuiksi myös yhdessä tuplana, mutta keksintö tämäkin. Bändi sai nauhoitetuksi kappaleet kertaheitolla ja samalla ostetuksi aikaa vaikka huilaamiseen, jos siltä tuntuu.

Stratovariukselle mahtipontisuus sanan kaikissa myönteisissä merkityksissä ei ole koskaan ollut outo asia, mutta Elementsin ensimmäinen osa oli ohjastus vieläkin suurempaan ilmaisuun. Massiiviset orkestraatiot ja tunnelmien jykevyyden alleviivaukset olivat kerrassaan huimia kokemuksia kevyempien teemojen leikittelyjen rinnalla.

Mutta se kaikki oli vasta esimakua. Kakkososalla yhtyeen ilmaisu on läpi koko levyn jotakin vieläkin suurempaa. Soundi ei luonnollisesti ole silkkaa murskaavaa ja huikeata paisuttelua. Stratovarius osaa jäsentää levynsä järkevästi, ja rakenteeltaan Elementsin kakkososa on perin jäntevää heavyn ilotulitusta unohtamatta niitä balladeja, joissa bändi onnistuu erinomaisesti, vaikka ne eivät kuulukaan ensimmäiseksi avautuvien raitojen kategoriaan.

Vaikuttaa siltä, että Stratovariuksen kappaleet ovat saaneet näillä kahdella levyllä kokonaan uusia ulottuvuuksia. Bändi ei enää tyydy tuttuun perusheavyyn, vaan sävellyksissä on jotain paljon syvempää. Esimerkiksi Luminousin kuulaudessa on sellaisia aineksia, joita ei voi rakentaa totuttujen mollirakenteiden varaan.

Mutta juuri ilmaisuaan laajentamalla Stratovariuksen musiikki kohoaa sfääreihin, joita ei saavuteta miettimällä. Itse asiassa vasta Elementsin kakkososan kuultuaan voi ymmärtää, miten vahvasti intuitio ohjaa yhtyeen ja etenkin Timo Tolkin tyoskentelyä, ja hyvä niin, sillä vain se on oikea tapa edetä. Mitenpä muutenkaan bändi olisi kyennyt jokaisella levyllään saamaan aikaiseksi jotain tuoretta.