Rockveteraani Don Dokken: internet ja erityisesti Napster ”tappoivat meidät” – ”Lars oli oikeassa”

11.8.2020 14:41

Pitkän linjan rokkari Don Dokken keskusteli tuoreessa Detroitin WRIF-radion haastattelussa musiikkibisneksessä vuosien varrella tapahtuneista muutoksista ja erityisesti internetin vaikutuksista. Dokkenin mielestä internetistä on ollut alalle enemmän haittaa kuin hyötyä – erityisesti piratismin myötä.

”Internet ja erityisesti Napster tappoivat meidät. Sitä raataa yhdeksän kuukauden ajan levyä tehden ja kaksi päivää julkaisun jälkeen se onkin jo jossain ladattavissa ilmaiseksi. Se teki meille taloudellisesti todella kipeää”, Dokken toteaa.

Dokken nosti haastattelun yhteydessä myös hattua Metallica-rumpali Lars Ulrichille, josta tuli vuosituhannen taitteessa tiedostonjakelupalvelua vastaan käydyn oikeuskäynnin kasvot ja muusikoiden puhemies. Metallica haastoi Napsterin oikeuteen keväällä 2000 huomattuaan, että yhtyeen vielä julkaisemattoman I Disappear -singlen varhainen demo oli vuotanut ja sitä jaettiin Napsterin kautta ilmaiseksi.

Yhtye ja varsinkin Ulrich saivat tapauksen johdosta paljon lokaa niskaansa faneilta, jotka syyttivät bändiä ja sen jäseniä ahneiksi rahan perässä juoksijoiksi. Oikeuskäsittelyn aikoihin Metallica ei saanut kovinkaan paljoa tukea edes kollegoiltaan, mutta vasta myöhempinä vuosina moni rockmuusikko – kuten Dream Theaterin Mike Portnoy, Mastodonin Brann Dailor sekä Hatebreedin Jamey Jasta – on ilmaissut seisovansa Metallican toimien takana.

”[Lars] otti luodin vastaan puolestamme ja pidän häntä todella suuressa arvossa. Hänellä oli tarpeeksi munaa viedä asia kongressin käsiteltäväksi, koska hän tiesi, mitä tulee tapahtumaan. Hän sanoi: ’Jos annatte tämän toiminnan jatkua, se tulee olemaan musiikkiteollisuuden loppu’ ja hän oli oikeassa. Lars oli oikeassa”, sanoo Don Dokken.

”Sitten ihmiset valittivat, että ’Hei, sehän on Metallica, he ovat rikkaita ja kuuluisia. Miksi heitä kiinnostaa, jos joku lataa heidän musaansa ilmaiseksi? Hehän takovat miljoonia’. Mutta se ei ollutkaan hänen pointtinsa. Jos minä vaikka käytän vuoden elämästäni maalatakseni öljyväritaulun, saan sen valmiiksi ja menen viemään sitä galleriaan myytäväksi ja jollain onkin siinä gallerian ulkopuolella 80 kopiota taulustani myytävänä viidellä dollarilla kipale, se ei ole reilua. Kyse on minun taiteestani, minun musiikistani – sinulla ei ole oikeutta ottaa minun taidettani ja antaa sitä pois.”

Don Dokken paljasti myös hiljattain, ettei pysty enää soittamaan kitaraa pieleen menneen leikkausoperaation jäljiltä. Lue lisää aiheesta täältä.

Lisää luettavaa