AMORPHIS: Story – 10th Anniversary

AMORPHIS
Story - 10th Anniversary
Spinefarm

Kymmenen vuotta on kohtuullisen pitkä aika, mutta Amorphis on siinä ajassa ehtinyt tehdä vieläkin pitemmän musiikillisen matkan. Bändi täräytti jo debyytillään sellaista kalmametallia, että moni muu bändi tuntui pelkältä noviisijoukolta. Sittemmin Amorphis on liukunut sivuun metallista sitä kuitenkaan täysin unohtamatta ja avartanut näkemyksiään suuntaan, jolle ei enää olekaan helppoa keksiä yksiselitteisiä määritelmiä.
Bändin kymmenvuotispakettiin on pantu 16 biisiä, niiden joukossa on Caresin ennen julkaisematon Japanissa äänitetty liveversio. Varsinaisena best of -kiekkona levyä on vaikea pitää, sillä siinä tapauksessa kappaleita olisi pitänyt olla vieläkin enemmän.
Story – 10th Anniversary on etupäässä helppokäyttöinen todiste siitä, että Amorphis on tyylilajista ja musiikin vivahteista riippumatta kyennyt aina tekemään hienoja biisejä puhutaan sitten vaikkapa The Karelian Isthmus -levyllä ilmestyneestä The Gatheringista tai Tuonelalta löytyvästä Divinitystä. Yhtye tietää, mikä merkitys fiiliksellä on ja miten se saadaan kuulostamaan aidolta ja väkevältä.
Vaikka Amorphis ponnahti heti debyytillään kalmametallin laatubändien joukkoon, Suomessa sen asema on jäänyt kummallisen vaatimattomaksi. Maailmalla levyjä myydään, mutta kotimaassa myyntiluvut ovat olleet hämmästyttävän vaatimattomia. Siitä kai johtuu sekin, että bändiä ei pahemmin nähdä Suomessa keikoilla.
Uutiset kertovat, että Amorphis on viettänyt syksyn studiossa. Uutta levyä odottaa mielellään, sillä Amorphis ei ole vielä järjestänyt pettymyksiä, mutta sitäkin miellyttävämpiä yllätyksiä.