Levyarvio: Kelpo dokumentti vakuuttavasta nykytilasta – Amorphis pärjää isollakin lavalla moitteetta

Amorphis
Live At Helsinki Ice Hall
Nuclear Blast

Erinomaisen Forging The Land Of Thousand Lakes -livepläjäyksen (2010) jälkeen Amorphis on laatinut useammankin asiallisen albumin. Suosiokin on kasvanut, joten tuore livelevy on ajankohtainen ja Nordenskiöldinkadun kiekkopyhättöönhän se pitää päästä taltioimaan. Tämän tallenteen perusteella kuolometallistit pärjäävät isollakin lavallakin moitteetta.

Suosion pohjalta lavatoimintaan on tullut vakuuttavaa ammattitaitoista rutiinia, mikä kuuluu sekä hyvässä että pahassa. Death metalissa saisi olla visvaa, kaaosta ja räkää, mikä nyt jää vähiin. Bändi vetää erinomaisen skarpisti ja hyvällä soundilla, jopa niin silatun kuuloisesti, että on hankala uskoa levyn olevan läpeensä autenttinen live – mitä toki saatteessa painotetaan sen olevan. Professionaalisti operoiva orkesteri saa sympaattista kontrastia Tomi Joutsenen innokkaista ja ilmeisen suunnittelemattomista spiikeistä.

Biisikattauksesta miltei puolet on uusimmalta Queen Of Timeltä (2018) ja vanhan tuotannon ilmeiset nostot täydentävät Joutsenen aikakauden materiaalia mainiosti. Kokonaisuus on kelpo dokumentti 30-vuotiaan bändin vakuuttavasta nykytilasta.