Arvio: Weezerin uutuudella on höhöttelyä, rallattelua ja rasittavaa renkutusta – ja kaiken seassa hyviäkin biisejä

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Kimmo K. Koskinen.

Arvio

Weezer
SZNZ
Crush

Käsiteltäköön tämä neljän ep:n muodostama vuodenaikakokonaisuus SZNZ nyt yhtenä teoksena. Samalla perustellaan se, miten yllättävän rasittavaan kahden pojon ensivaikutelmaan saadaan puolet lisää. Se vaatii kuuntelua ja tuplalevy-suotimen, joka sallii ylenpalttisen biisimateriaalin seassa tapahtuvan haahuilun ja hölmöilyn. Nekin kun kuuluvat asiaan, jos kantimiksi on kyllin asiallisia kappaleita.

Ja vaikka ensikuulemalla 28 kappaleen seasta oli vaikea löytää asiallista kuunneltavaa, Tenacious D -tyyppisesti Vivaldia lainailevan hehheh-rockailun, lastenlaulumaisten rallattelujen ja puolivillaisen renkuttelun joukossa on erittäin hyviä kappaleita. Klassisesti ajateltuna huippukohdat koostamalla saisi loistavan levyn, Weezer-mitassa jopa tavallista pidemmän albumin. Se olisi kuitenkin tylsempi.

Rivers Cuomo joukkioineen löytää perinteiseen Weezer-soundiin myös tuoretta sävyä. Kuvaavaa onkin, että Autumn-ep:ltä löytyvät kattauksen kärkiraidat Should She Stay Or Should She Go ja Run, Raven, Run eivät ole tavanomaisinta collegerock-pöristelyä. Jopa sekalaiselta tuntuvan massan seasta pilkistelevien ässäbiisien ansiosta koko pakettikin toimii oikein mainiosti, jos ei ota kuuntelua turhan vakavasti.

Lisää luettavaa