WEEZER: Raditude

WEEZER
Ratitude
Geffen

Ratitude haiskahtaa matkan päähän välityöltä. Levyltä, jonka työstämisessä bändi ei ole pitänyt rimaa turhan korkealla, ja jonka myötä Rivers Cuomo pääsee vihdoin toteuttamaan musiikillisia perversioitaan esimerkiksi hiphopin saralla. Muutoin olisi vaikea selittää I Can’t Stop Partying -biisin ja Jermaine Duprin ja Lil Waynen mukanaoloa. Aivan kuin Rivers ja kumppanit olisivat kuunnelleet netistä löytyviä Weezer-mashuppeja, joissa bändin kappaleet on juohevasti miksattu valtavirran raphittien tahtiin, ja tahtoneet tehdä näistä oman originaaliversionsa. Tällaisella lähestymistavalla on kertakäyttöinen viihdearvonsa, mutta kaikkiaan kyse on räikeästä tahrasta Weezerin hienossa katalogissa.

I Can’t Stop Partying on toki vain yksi levyn kappaleista, mutta ainoa outolintu se ei ole. Love Is The Answer on sitarin ryydittämä balladi, jossa Cuomo duetoi intialaislähtöisen Amrita Senin kanssa. Lopputulos on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Kokeilunhalu on useimmille yhtyeille vain hyvästä, mutta Weezer tekee tässä tapauksessa poikkeuksen. Tiikeri ei pääse raidoistaan ja Weezerin mestarillisuus melodisen voimapopin saralla on kiistämätöntä.

Totaaliselta flopilta Ratituden pelastaa muutama seikka. Ensinnäkin levyn avaava (If You Are Wondering If I Want You To) I Want You To on yksinkertaisesti loistava kappale, joka hyvin tietoisesti osoittaa Weezerin olevan 2000-luvun Cheap Trick. Lopullisesti levyn pinnalle nostavat hyvällä sykkeellä kulkevat I’m Your Daddy ja Let It All Hang Out. Tästä huolimatta Ratitude on Weezerin huonoin kiekko ja ensimmäinen, jonka paikkaa levyhyllyssä joutuu jopa fanilasien läpi puolustelemaan.