BJÖRK: SelmaSongs: Music From The Motion Picture Dancer In The Dark

Arvio julkaistu Soundissa 10/2000.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
SelmaSongs sisältää seitsemän sävelmää Lars von Trierin ohjaamasta Dancer In The Dark -musikaalista, jonka pääosan esittäjäksi hän sai suostuteltua Björkin. Islannin Peppi Pitkätossu on Tsekkoslovakiasta Yhdysvaltoihin muuttanut Selma, joka rakastaa vanhoja musikaaleja ja on töissä pesuallastehtaassa.

Arvio

BJÖRK
SelmaSongs: Music From The Motion Picture Dancer In The Dark
One Little Indian

SelmaSongs sisältää seitsemän sävelmää Lars von Trierin ohjaamasta Dancer In The Dark -musikaalista, jonka pääosan esittäjäksi hän sai suostuteltua Björkin. Islannin Peppi Pitkätossu on Tsekkoslovakiasta Yhdysvaltoihin muuttanut Selma, joka rakastaa vanhoja musikaaleja ja on töissä pesuallastehtaassa. Selma on sokeutumassa, mutta sitä ennen hänen pitää saada kerättyä tarpeeksi rahaa toteuttaakseen unelmansa.
Björk sävelsi Selman laulamat laulut iltaisin kuvausten päätyttyä. Ne ovat yhtä pähkähulluja, hurmaavia ja villejä kuin koko elokuvan toteutus. Björkin yhdessä Catherine Deneuven (!) kanssa esittämä Cvalda on tehtaan tuotantolinjan äänistä sämplätty surrealistinen sinfonia, joka kuulostaa soundtrackillakin siltä kuin kuulija olisi laitettu istumaan parhaillaan kuvattavan kohtauksen keskelle. Vielä paremmin elokuvan tunnelma kiteytyy Thom Yorken kanssa duetoidussa haikeansuloisessa I've Seen It All -balladissa, jonka rytmi lähtee liikkeelle lähestyvän junan äänistä luupattuna. Digitaaliteknologian sallimien trikkien avulla olennaisesti kohtauksien koreografiaan kuuluvat konkreettiset äänet on yhdistetty Vincent Mendozan huikentelevaisiin orkestraatioihin, kuten itse elokuvassa menneen maailman musikaalien tunnelma von Trierin tinkimättömään dogma-ajatteluun.
Vaikka levyn lauluista välittyy elokuvan tapahtumien väistämätön dramaattisuus, on Dancer In The Darkin maailma vielä paljon ihmeellisempi kuin sen ääniraita. Onkin aika hankala sanoa, kuinka paljon SelmaSongsin erinomaisuudesta on leffan ansiota, sillä niin voimakkaasti sen avainkohtaukset elävät musiikin taustalla. Joka tapauksessa tämän 32 minuutin jatkoksi olisi ehdottomasti kuulunut Rodgersin ja Hammersteinin The Sound Of Musiciin säveltämä My Favorite Things -klassikko, jolla on Selman murenevassa maailmassa yhtä tärkeä osa kuin näillä Björkin säveltämillä lauluilla. 

Lisää luettavaa