BJÖRK: Voltaic

BJÖRK
Voltaic
One Little Indian

Vajaa vuosi sitten Björk juotti suomalaisille pettymyksen katkeraa kalkkia peruessaan odotetun konsertin Finlandia-talon puistossa. Uusi kahden kuva- ja äänilevyn Voltaic-paketti esittelee kaiken sen, mitä meiltä väliin jäi.

Ja vähän enemmänkin: toinen cd:istä sisältää tusinan remixejä kahden vuoden takaisen Voltan materiaalista, toinen dvd taas Voltan seitsemän promovideota. Näiden tulkintojen takaa löytyy Simian Mobile Discon ja Michel Gondryn kaltaisia nimiä, mikä kertoo Björkin asemasta.

Paketin pääruoka löytyy silti tietenkin livelevyiltä. Lontoon Olympic-studiolla tallennettu otos ja kuvan kanssa tarjoiltavat tallenteet Pariisista ja Reykjavikista liimaavat äärelleen ja upottavat sisäänsä. Voltan jyräävä Declare Independence, Earth Intruders ja muut eivät kalpene vanhojen tuttujen, kuten Hunterin, Jogan, Army Of Men tai Hyperballadin rinnalla.

Björkin osaamisesta tai näkemyksestä ei ole tarvinnut vääntää peistä enää vuosikausiin. Ja loppuhan on sitten enää makuasioista kinastelua. Voltaicilla yksi aikamme tärkeimmistä taiteilijoista puhkeaa kukkaan sateenkaaren kaikissa väreissä.