SONATA ARCTICA: The Days Of Grays

Arvio julkaistu Soundissa 9/2009.
Kirjoittanut: Sauli Vuoti.

Arvio

SONATA ARCTICA
The Days Of Grays
Nuclear Blast

Sonata Arctica on eronnut perinteisistä hevibändeistä nimenomaan siinä, että heidän sävellyksensä ovat olleet popkaavan mukaisesti rakennettuja. Vaikka välillä on flirttailtu jopa klassisen musiikin kanssa, pohjimmiltaan on ollut kyse myös popkappaleista. Soittamisessakaan yhtyeellä ei ole tähän saakka ollut mitään todisteltavaa, mutta tällä albumilla ainakaan mahtipontisuus ei ole kirosana.

The Days Of Grays on sinfoninen ja korkealentoinen kokonaisuus, ikään kuin soundtrack perinteiselle seikkailuelokuvalle. Kappaleet ovat hieman monimutkaisempia kuin yhtyeeltä on totuttu kuulemaan, mutta taustalla kuitenkin jylläävät bändille ominaiset tehokeinot. Sävelmissä on paljon tarttumapintaa ja kohokohtia, eikä tarinankerronnallinen tunnelma sekoita levyn punaista lankaa liiaksi, vaikka kokonaisuus ei avaudukaan kovin helposti.

Yhtyeen biisienkirjoituksessa on aina ollut sellaista sävellyksellistä nokkeluutta, ettei sitä voi saada kuin luonnostaan. Tämä nokkeluus on onneksi läsnä myös progressiivisempien pyrähdysten keskellä, eikä bändin näennäissinfonisen ilmaisun keskelläkään pääse unohtamaan, mistä pohjimmiltaan on kyse: hyvästä hevistä.

Lisää luettavaa