MANIC STREET PREACHERS: National Treasures – The Complete Singles

MANIC STREET PREACHERS
National Treasures – The Complete Singles
Sony Music

Kokoelmalevyt ovat kriitikon kannalta hankalia tapauksia. Niitä pitäisi arvioida samanaikaisesti sekä musiikillisten että dokumentarististen arvojen perusteella. Manic Street Preachersin National Treasures – The Complete Singles on nimensä mukaisesti yhtyeen kaikki 38 singleä käsittävä julkaisu. Kappalevalintoja on siis paha mennä kritisoimaan.

Musiikilliselta anniltaan levy on erinomainen. Walesilais-yhtyeen singlevalinnat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta laadukkaita ja tarttuvia rockkappaleita. Muotovaliot kuten Motorcycle Emptiness, A Design For Life tai The Everlasting nostivat yh­tyeen 1990-luvulla Oasiksen, Blurin ja Sueden rinnalle yhdeksi suurimmista brittipopin nimistä. Tosin sillä erotuksella, että Manicsin basisti Nicky Wire ja vuonna 1995 kadonnut kitaristi Richey Edwards käsittelevät sanoituksissaan – toisin kuin kollegansa – politiikkaa, ihmisoikeuskysymyksiä ja muita yhteiskunnallisia ongelmia.

Itseäni kokoelmalevyjen kohdalla harmittaa lähes aina se, miten vähän informaatiota niissä kerrotaan yhtyeestä ja sen kappaleista. Manicsin kokoelma lankeaa tähän samaan helmasyntiin. Levyn köykäisessä kansivihossa kerrotaan käytännössä vain kappaleiden nimet. Aika huonoa dokumentointia, sanon minä.