VAN MORRISON: Pay The Devil

VAN MORRISON
Pay The Devil
Exile

Van Morrisonin tuotannossa Hank Williams ja Jimmie Rodgers eivät ole päässeet läheskään yhtä kuuluvasti esille kuin vaikkapa Leadbellyn, Muddy Watersin tai Ray Charlesin vaikutus. Play The Devil on kuitenkin puhdasverinen kantrilevy, jonka tulosta antoi esimakua korkeintaan Linda Gail Lewisin kanssa tehty albumi You Win Again (2000).

Pay The Devilillä Belfast Cowboyksikin haukuttu Van Morrison pitää sapattia varsinaisesta omasta tuotannostaan versioimalla rakastamiaan country & western -klassikoita ja jokusen vähemmän tunnetun lainan sekä lisäämällä mukaan muutaman oman kantribiisin. Levyn kepeästä ilmeestä huolimatta laulujen tekstimaailmat ja Morrisonin sielukkaat tulkinnat korostavat sitä julkista salaisuutta, että kantri on pohjimmiltaan valkoisen amerikkalaisen kansanosan bluesia.

There Stands The Glass johdattaa välittömästi asiaan yksin ja joukolla soivine viuluineen ja itkevine pedal steeleineen. Hank Williamsin Your Cheatin’ Heart pakahduttaa ja Morrisonin oma Playhouse varmistaa kantrisuutensa Johnny Cash -kompilla. Albumi tavoittaa mainiosti nashvilleläisen kantrihengen, vaikka Morrison ja pitkäaikaiset muusikkonsa ovatkin äänittäneet levyn Irlannissa.