TORI AMOS: Midwinter Graces

TORI AMOS
Midwinter Graces
Universal Republic

Kun merkittävä poptaiteilija pitää lunta kämmenellään, pukeutuu enkeliksi ja heläyttää alkusävelen tutulle joululaululle, hänen merkittävyytensä asettuu koetukselle. Vaikuttavan joululevyn tekeminen on vaikea laji. Kate Bush ei edes koettanut vaan katsoi laajemmasta perspektiivistä yhdellä biisillä, December Will Be Magic Againillä.

Tori Amos on jotensakin jouluisa hahmo, joten häneltä yritys tuntuu luontevalta. Ja lopputulos onkin mitä sominta lääkettä lumettomiin jouluihin. Midwinter Graces yhdistää kiehtovan lämpimällä tavalla kunnianhimoista popmentaliteettia ja puhtaita klassisia aineksia. Mukana on seitsemän traditionaalista joululaulua ja viisi Amosin omaa sävellystä. Ne sopivat saumatta yhteen siinä missä mummovainaalta peritty olkihimmeli muovikuuseen.

Eikä kyse ole ironiasta: Amosin sovitukset yhdistävät nekin kadonneen ja nykyisen maailman tunnelmia ja vääjäämättömyyksiä antamatta korskeinta painoa sen paremmin menetetylle kuin teollisellekaan maailmalle. Sen sijaan tarjolla on vaikkapa tällainen humanistis-ironinen toteamus leikiksi menneestä ympärivuodenkierrosta: “Our joy isn’t about a present or a grown up motor toy.”