TORI AMOS: Scarlet´s Walk

TORI AMOS
Scarlet´s Walk
Epic

Villin To Venus and Backin jälkeen pianorockin jumalatar on päättänyt kokeilla levykokonaisuuden formaatilla, ei niinkään yksittäisillä kappaleilla. Scarlet's Walk on Amosin laatima konseptilevy, road movie cd-levyn muodossa, musikaalinen matka halki Pohjois-Amerikan sielunmaisemien. Levy-yhtiön tiedotteessa hehkutetaan kuinka levy sai inspiraationsa syyskuun 2001 terroristi-iskuista, mutta yltiöisänmaallista palomiesten ylistystä Amos ei kuitenkaan tarjoile. Ennemminkin Scarlet's Walk saattaa toimia terapeuttisena pohdiskeluna siitä, mitä Amerikka oikeasti asukkailleen merkitsee. Laulajattaren perimässä on myös cherokee-verta, eikä levy keskity ainoastaan maan historian positiivisiin seikkoihin.

Testattuaan edellisellä levyllä orkesterivetoisempaa musiikkia Amos on palannut tutun mutta tuikean kosketinsoittimen luotsaamiin kappaleisiin. Muut muusikot pysyttelevät taka-alalla ja pääpaino on Torin äänellä sekä omaperäisellä pianotekniikalla. Tämä luo levylle hyvin tasapainoisen, kuulaan äänimaailman, joka sitoo kappaleet toisiinsa, vaikka ne kaikki itsenäisiä kokonaisuuksia ovatkin.

Pitkälle levylle mahtuu myös esityksiä, joissa Amos kertaa liikaa vanhoja maneereitaan, mutta tarjolla on muikeitakin sävelmiä ja lyyrisiä napakymppejä. Scarlet's Walk alkaa turhankin vaisuissa tunnelmissa, ja vasta viides kappale Carbon polkaisee teoksen kunnolla liikkeelle. Sen jälkeen osumia tulee tiheämpään, kuten vaikkapa dramaattinen I Can't See New York tai intiaaniperinteitä kunnioittava Wampum Prayer, jota voi pitää levyn ainoana erikoisempana kappaleena. Amos on jo sen verran vakiintunut artisti, ettei hänen enää tarvitse kokeilla vain kokeilemisen vuoksi: hyvät laulut ja esitykset riittävät kyllä.