KAUKO RÖYHKÄ: Selkäranka 1996-2004

KAUKO RÖYHKÄ
Selkäranka 1996-2004
Ranka

Kauko Röyhkän vanhaa tuotantoa on paketoitu monenkirjaviksi kokoelmiksi. Selkeää teemaa tai motiivia koosteilla ei ole aina ollut. Tuorein Kauko Röyhkä -katsaus on sikäli linjakas äänite, että se rajaa sisältönsä miehen nykyisen levy-yhtiön julkaisemiin lauluihin. Ajan hengen mukaisesti valikoimaa täydennetään kahdella uudella kappaleella.

Selkäranka 1996-2004 lähtee liikkeelle vuoden 1997 Sinä olet tähti -albumista ja päätyy Puiden alle -, Rock’n’roll-klisee – ja Miss Farkku-Suomi -kiekkojen kautta Röyhkän viimeisimpään, syksyllä 2002 ilmestyneeseen Etsijät-levyyn. Tänä vuonna äänitetyistä biiseistä Luolanainen on rennosti funky raita, jonka säröinen kitara tikkaa kuin hidastettu Wilko Johnson ja jolle Antero Prihan johtama Kallio Horns tuo tenorisooloineen Röyhkän levyillä harvemmin tavattua ilmettä. Tuoreita piirteitä tarjoaa myös varovaisen jazzahtava Laskeva aurinko.

Lauluntekijänä viimeiset kahdeksan vuotta eivät ole olleet Kauko Röyhkän kaikkein parasta aika. Aikansa kuvana Selkäranka-kooste on kuitenkin edustava ja laadukas valikoima. Röyhkämäisen karheasti jurnuttavan perusrockin lisäksi mukana on ilahduttavan paljon kevyempiä hetkiä ja tyylillisiä poikkeamia. Hammerfest on yleispätevä kuvaus perheloman ihanuudesta ja kurjuudesta. Petri Ikkelän bandoneon tuo bossanovaiseen Sinä teit sen taas Marjaanaan hienostunutta eksotiikkaa ja Päivä kulki pois on Röyhkä-asteikolla suoranainen jazzballadi. Kouluaikojen kammotusta muisteleva Cooperin testi lataa kovaa groovea, mutta Etsijät menee jo rujon ja ruman puolelle.

Selkäranka 1996-2004 on runsaan viiden vartin maratonina hyvä, joskaan ei täydellinen otos myöhempien aikojen Kauko Röyhkää.