Muutama harvinaisuus, paljon materiaalia sokkokaraokeen – Bruce Springsteenin uusi kokoelma ei yllätä

Bruce Springsteen
Chapter And Verse
Columbia

Rock-ikonilta on juuri julkaistu muistelmat, joiden oheistuotteena tämä kokoelma toimii. Puoli vuosisataa aktiivisesti toimineen lauluntekijän uran tiivistykseksi yksi cd on kuin hiekanjyvä aavikolla, ja mielenkiinto kohdistuukin ennen julkaisemattomiin varhaislauluihin, joita levyllä on viisi.

Baby I vuodelta 1966 on Springsteenin ensimmäisen kokoonpanon The Castilesin levytys. Alkeellinen, ajan hengen mukainen, hellyttäväkin alku pitkälle uralle, mutta biisi ei vielä kerro tekijän lahjakkudesta. Steel Mill -kokoonpanon esitys He’s Guilty (The Judge Song) (1970) laajentaa hardrockmaisuudessaan miehen artistikuvaa. Lauluissa The Ballad Of Jesse James ja Henry Boy (1972) käytetään jo Springsteenin nimeä, ja ne olisivat hyvin voineet olla hänen ensilevyllään: jälkimmäisessä on jopa sama laulumelodia kuin Blinded By The Lightissa, joten se lienee kappaleen esiaste.

Muut levytykset ovatkin enimmäkseen niin tunnettuja, että asialle vihkiytymätönkin osaisi ne vaikka side silmillä karaokessa. Levystä jääkin ristiriitainen olo: harvinaisuuksia olisi varmasti löytynyt enemmänkin, tekijälle tärkeät biisit taas on jo koottu osuvasti nimetylle levylle The Essential Bruce Springsteen. Tässä ei välttämättä tyydytetä täysin mitään kohderyhmää, vaikka kyse on pääsääntöisesti vaikuttavista lauluista.