DEEP PURPLE: Now What?!

DEEP PURPLE
Now What?!
Edel

Englannissa vuonna 1968 perustetun Deep Purplen kintereet menivät pahasti hapoille jo viime lähdössä, mutta asteikolla pääsee näemmä Rapture Of The Deepinkin (2005) alle. Legendaarisen yhtyeen 19. studiokiekon indeksissä on tusina raitoja, mutta päteviä riffejä, sävelkulkuja tai erillisiä ideoita niille on päätynyt hädin tuskin puolet lukemasta. Mittaa on puserrettu tunnin verran, mutta avainsanoja eivät ole luovuus, arvokkuus tai edes perinnetietoisuus vaan tyhjäkäynti, vanhuus ja köyhyys.

Ilopillereitä ovat nimeään myöten Emerson, Lake & Palmer -henkinen Uncommon Man ja itämaisia – tai pitäisi ehkä sanoa itämäisiä –  sävyjä kierrättävä Weirdistan. Harmi vain, että ne ovat sirkuksen sideshow-osastoa, eikä pääareenalle olla saatu Above & Beyondia lukuun ottamatta juuri esiteltävää.

Olin otollisessa iässä, kun yksi rockhistorian komeimmista comebacklevyistä (Perfect Strangers, 1984) ilmestyi ja muistiin paloi lähtemättömästi myös konsertti Helsingin jäähallissa 1987. Sekä bändin että yhteisen historiamme tähden elättelin kenties liian suuria toiveita. Purplenkin eläköityminen näkyy myöhästyneen pahemman kerran, ja heinäkuussa menehtyneelle kosketinjumala Jon Lordille omistettu Now What?! kumisee onttona.