DEEP PURPLE: Phoenix Rising

DEEP PURPLE
Phoenix Rising
Edel

Deep Purplen kokoisen bändin kiertue-elämä oli 1970-luvulla melkoista hurlumheitä, mutta kaoottisimmillaan toiminta lienee ollut Mark IV:n lyhytkestoisen lennon aikana, kun Glenn Hughes ja Tommy Bolin olivat huumeista täysin sekaisin ja bändi repeili kohti loppuaan.

Phoenix Risingin keikkavedot mainitaan harvinaisiksi, eikä Bolinin aikaista liveä tosiaan ole liikaa tarjolla. Yksi syy siihen on Bolin itse: mies oli lavalla kamankäytöltään niin arvaamaton, että osa nauhoituksista on käyttökelvotonta.

Osa näistä biiseistä on ilmestynyt aiemmin kahdelle cd:lle levitetyllä On The Wings Of The Russian Foxbat -livellä (bootleg 1970-luvulla, virallinen julkaisu 1995). Phoenix Rising on sitä aikaa, kun Hughes haukkuu ja ulvoo kuin rakkikoira ja yrittää etuilla Coverdalea lauluosuuksissa, groovimpi materiaali tulvahtaa settiin ja biisit venyvät käsittämättömiin mittoihin. Edes bändi ei aina tainnut tietää, minne ollaan milläkin kappaleella menossa ja mitä kautta.

Dvd-osuuden dokumentti on rehellisyydessään ja historiaa valottavine yksityiskohtineen upea. Dvd:llä nähdään myös puolen tunnin taltiointi Japanin-keikalta, jonka Bolin soitti otekäsi tunnottomana sammuttuaan sen päälle edellisiltana. Soolot eivät lähde tietenkään ollenkaan. Pari kuukautta keikan jälkeen tämän bändin ura oli paketissa.
Historia-arvoltaan Phoenix Rising on hurja. Live-cd taas kuvaa bändiä sekavimmillaan, kipupisteet ovat taatusti kuultavissa.