DEEP PURPLE: Made In Japan (Super Deluxe)

DEEP PURPLE
Made In Japan (Super Deluxe)
Universal

Silloin tällöin eteen tulee levykokonaisuuksia, joiden kohdalla ylisanoja on vaikea säästellä. Deep Purplen Made In Japan -liven turboahdettu erikoisversio on juuri sellainen.

Lähtökohdat tuplavinyylinä joulukuussa 1972 alun perin julkaistulle Made In Japanille eivät olisi voineet olla juuri paremmat. Yhtyeen koko uran suosituimmaksi äänitteeksi vauhdilla kohonnut Machine Head oli saatu kauppojen hyllylle vasta kahdeksaa kuukautta aiemmin ja hype orkesterin ympärillä valtavaa.

Singlehitti Smoke On The Waterin lisäksi tuoreen albumin menekkiä vauhditti elämänsä vedossa olleen yhtyeen hurja livekunto. Deep Purplen klassinen kokoonpanon (Blackmore, Lord, Paice, Gillan, Glover) tyylipuhdasta ja energiaa pursuavaa yhteistyötä kuunnellessa ei voi välillä kuin pudistella päätään − kunpa bändit kuulostaisivat nykyäänkin yhtä hyviltä.

Kolmesta Osakassa ja Tokiossa elokuussa 1972 nauhoitetusta konsertista koostuva Made In Japan lasketaan nykyään itseoikeutetusti yhdeksi kaikkien aikojen hienoimmista livealbumeista. Muun muassa Rolling Stone -lehden vuonna 2012 järjestämässä äänestyksessä levy nappasi kuudenneksi parhaan konserttitaltioinnin tittelin.

Komeaan pahvikoteloon pakattu, viidestä levystä koostuva Made In Japanin deluxe-edition on varsinainen aarrearkku. Paketti sisältää muun muassa upeasti kuvitetun ja tyylikkäästi taitetun kirjan, jonka sisäkansiin kolme remasteroitua livelevyä, keikkojen encoreista koottu levy ja yhtyeen urasta ja Made In Japanin teosta kertova dvd on upotettu.

Varsinkin arkistomateriaalista, bändin jäsenten haastatteluista ja konserttipätkistä koostuva dokumentti on herkkua yhtyeen ystäville. Se valottaa kiehtovasti supertähteyden reunalla killuneen ja sisäisten ristiriitojen kalvaman yhtyeen matkaa kohti ensimmäistä Japanin-kiertuetta. Välissä Metallican ja Guns N’ Rosesin kaltaisten bändien jäsenet käyvät hehkuttamassa reissun aikana nauhoitetun albumin merkitystä.

Päälle tulee vielä Smoke On The Water -vinyylisingleä, japaninkielistä esittelylehtistä, kuponkia netistä löytyvään lisämateriaaliin ja vaikka mitä muuta bonussälää.

Sulateltavaa riittää pitkäksi aikaa.