PAUL WELLER: At The BBC

PAUL WELLER
At The BBC
Island

Keväällä 50 vuotta täyttänyt Paul Weller on uniikki tapaus punkpolven keskuudessa. Hän on pitänyt pintansa kolme vuosikymmentä, vaalinut perinteitä ja etsinyt uutta, löytänyt nuoria kuulijoita menettämättä vanhoja ja kavunnut siinä sivussa kansakunnan kaapin päällimmäiseksi rock-ikoniksi. Itsetietoinen asenne ja tyyli pelastavat tilanteen silloin, kun musiikin puolella takkuaa.

Weller vierailee näillä vuosien 1990– 2008 äänityksillä myös The Jamin ohjelmistossa (Tales From The Riverbank, That‘s Entertainment, Pity Poor Alfie), mutta niin heikkoa hetkeä tuskin tulee, että hän paikkaisi välinsä entisiin kumppaneihinsa ja kokoaisi kolmikon nostalgiakiertueelle. Näin on parasta silläkin perusteella, että tämän kokoelman akustiset hetket koskettavat tuntuvammin kuin usein pintaraapaisuiksi jäävät bändiraidat.

Huolimattomalla kuuntelulla kahden ensimmäisen levyn radioäänitysten akustinen Weller voi vaikuttaa pelkältä mukavalta kuistirämpyttäjältä, mutta keskittymällä helmet hahmottuvat: 90-luvun äänityksistä Fly On The Wall, Broken Stones ja Out Of The Sinking, tämän vuosituhannen väkevistä tallenteista Amongst The Butterflies. Sähköisistä esityksistä säväyttävät Science (1997) ja Cold Moments (2008). Ylellisen boksin kaksi jälkimmäistä kiekkoa täyttyvät 90-luvun tasavahvoista konserttinauhoituksista.

Jo The Jam ja The Style Council ammensivat soulista enemmän ja onnistuneemmin kuin useimmat aikalaisensa. Versioissa Marvin Gayen, Isley Brothersin ja Aaron Nevillen klassikoista ei ole mitään häpeämistä, mutta Dr. Johnin aavemaisen I Walk On Gilded Splintersin molemmat versiot kuivahtavat latteaksi rymistelyksi. Lainalauluista onnistuu parhaiten riisuttu Thinking Of You, joka iskee Sister Sledgen hitin ytimeen. Aliarvostetun Ronnie Lanen The Poacher on myös iloinen yllätys.

Neljän cd:n laatikollinen ennen kuulemattomia ottoja ja lainakappaleita lienee valan tehneille welleristeille todellinen toiveiden tynnyri. Modfatheriin maltillisemmin suhtautuville riittää kahteen levyyn tiivistetty pakkaus.