Arvio: Hylätty mestariteos – Neil Youngin ja kätyreiden Roxy-live on kadonneiden levyjen aatelia

Arvio julkaistu Soundissa 6/2018.
Kirjoittanut: Timo Kanerva.

Arvio

Neil Young
Roxy - Tonight's The Night Live
Reprise

Syyskuussa 1973 Neil Young soitti kolme keikkaa Los Angelesin Roxy-klubilla. Yhtyeen nimeksi oli valittu Santa Monica Players (Ben Keith, Nils Lofgren, Billy Talbot ja Ralph Molina). Young oli levy-yhtiönsä kultainen toivo. Edellisenä vuonna ilmestynyt Harvest oli noussut ykköseksi eri puolilla maailmaa – ja firma halusi lisää sitä samaa.

Vaan mitäpä Young kätyreineen meni tekemään? He äänittivät Tonight’s The Nightin ankean, ja rankan rocklevyn, jonka jok’ikinen raita purkaa hyvien ystävien, kitaristi Danny Whittenin ja roudari Bruce Berryn, huumekuolemien aiheuttamaa surua. Semmoista ei ollut tilattu. Levy-yhtiö hyllytti albumin.

Roxyn keikoilla yleisö kuulee vielä pari vuotta ilmestymistään odottavan albumin lauluja ensimmäistä kertaa. Ihmiset ottavat joka hetken innolla vastaan. Nyt kun tämä konserttiäänite on vihdoinkin julkaistu, nousee mieleen, eikö levy-yhtiöstä ollut ketään paikalla ja jos oli, mikseivät he ymmärtäneet että olivat juuri hylänneet mestariteoksen.

Keikalla Tonight’s The Nightin tunnelma ei ole apea, vaan raisu ja riehakas. Bändi soittaa hieman etukenossa, ja väliin Neil Young laukoo vitsejä.

Niin se vain on, että kerta toisensa jälkeen nämä Youngin arkistosarjan julkaisut päihittävät ne Youngin uudet albumit!

Lisää luettavaa