Arvio: Neil Young teki livelevyn omaan tapaansa- Artistilta hieno kunnianosoitus lauluilleen

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Antti Marttinen.

Arvio

Neil Young
Before + After
Reprise

Neil Youngin pitkään uraan mahtuu useita livealbumeita ja sellainen tämäkin periaatteessa on, vaikka asia ei silmille hyppääkään. Enimmäkseen harvoin livenä kuullut laulut on nauhoitettu viime kesän soolokiertueella ja Young on lisäillyt niihin pikku yksityiskohtia, poistanut yleisön äänet ja tehnyt lauluista yhtenäisen kokonaisuuden ilman taukoa biisien välillä. ”Megamix” toimii erinomaisesti.

Jo 28 vuotta vanhassa avauslaulussa I’m The Ocean tekijä toteaa, että hänen ikäisensä ihmiset eivät tee tämän kaltaisia asioita. Ajan myötä juttu on vielä korostunut, ja intiimissä, enimmäkseen akustisessa 48-minuuttisessa tuokiossa on vastustamatonta vanhan muusikon herkkyyttä. Mies soittaa kitaraa, koskettimia ja puhaltaa silloin tällöin harppua ja laulaa entisestäänkin värisevämmällä äänellään.

Vanhimman laulun Burned syntyvaiheessa tekijä oli parikymppinen, tuoreimman Don’t Forget Love ilmestyessä 76 ja väliin mahtuu valtamerellinen kappaleita. Before + After on hieno kunnianosoitus Youngin lauluille ja pitkälle taipaleelle, ja kaupan päälle saadaan vielä reilu annos ikäihmisen herkkyyttä.

Lisää luettavaa