NEIL YOUNG: Dreamin’ Man Live ’92

Arvio julkaistu Soundissa 2/2010.
Kirjoittanut: Jarmo Vähähaka.

Neil Youngin arkistojen aarteiden julkai­su on päässyt kunnolla käyntiin. Kun Young sai viime vuonna vihdoin ulos kauan huhujen kohteena olleen Archives Vol. 1 -järkäleen, on nyt vuorossa hieman hämmentävä livekokoelma.

Arvio

NEIL YOUNG
Dreamin’ Man Live ’92
Reprise

Neil Youngin arkistojen aarteiden julkai­su on päässyt kunnolla käyntiin. Kun Young sai viime vuonna vihdoin ulos kauan huhujen kohteena olleen Archives Vol. 1 -järkäleen, on nyt vuorossa hieman hämmentävä livekokoelma. Kyseessä on viides Performance Series -nimikkeen alla ilmestyvä live, vuonna 1992 julkaistun Harvest Moon -levyn konserttiversio.

Kun sarjan aiemmat julkaisut ovat keskittyneet yksittäisiin keikkoihin, on nyt tarjolla eri konserteista kerättyjä äänityksiä mainitun levyn kappaleista. Dreamin’ Man ei ole kuitenkaan suora jäljennös esikuvastaan, vaan kappalejärjestys on erilainen ja kaikki biisit ovat Youngin sooloesityksiä.

Harvest Moon oli miehen uralla pienehkö paluu 70-luvulla julkaistun Harvest-jättimenestyksen pehmeämpään ilmaisuun. Nyt kevytkin kuorrutus puuttuu näistä kappaleista ja jäljellä on vain Neil kitaran, huuliharpun, banjon tai pianon kanssa. Voi tietysti miettiä, mikä tällaisen julkaisun pointti on, mutta tuskin tätä on muille suunnattukaan kuin niille, joita Youngin kaikki tekeminen todella kiinnostaa ja joille jokainen miehen soittama nuotti on tärkeä.

Harvoin Young soolona huonolta kuulostaa ja kieltämättä nämä riisutut versiot tuovat jotain alleviivaavuutta tuttuihin kappaleisiin. Luultavasti vaikkapa Hank To Hendrix on ollut melko pysäyttävä kuuntelukokemus neitseellisin korvin.

Lisää luettavaa