Neil Youngin arkistot avautuvat – Hitchhiker-albumi viimein julki

Arvio julkaistu Soundissa 9/2017.
Kirjoittanut: Antti Marttinen.

Arvio

Neil Young
Hitchhiker
Reprise

1970-luvulla Neil Young eli niin voimakasta luomiskautta, että häneltä jäi hyllylle useita albumeita. Vuonna 1976 äänitetty Hitchhiker on yksi sellainen, tuottajanaan maineikas David Briggs. Vaikka valtaosa levyn raidoista on julkaistu muodossa tai toisessa eri levyillä, kokonaisuus toimii tällaisenaan mainiosti. Tekijän laajaan kaanoniin se tuo vielä lisäväriä, sillä ainoa Youngin akustinen kitara ja huuliharppu -levy toistaiseksi on ollut cover-levy A Letter Home (2014).

Eniten levyillä ilmestyneistä versioista poikkeavat ainoa pianokappale The Old Country Waltz ja erityisesti Powderfinger, jonka tuttu Crazy Horse -tulkinta on muuttunut vuosikymmenten varrella lähes kansanlauluksi. Aiemmin julkaisematon Hawaii on kiinnostava siksi, että Young tavoittelee sillä falsettia, josta tulee vääjäämättä mieleen samanniminen Beach Boys -levytys, joka tekijällä on ehkä ollut mielessään. Rankasta huumeiden käytöstä kertova nimikappale julkaistiin vasta vuonna 2010 levyllä Le Noise.

Hitchhiker aloittaa Youngin jo hyvin kartoitetussa historiassa uuden Special Release -sarjan. Levyn numerosta viisi voi päätellä, että varhaisempiakin lp-kokonaisuuksia on luvassa.

Lisää luettavaa