NEIL YOUNG: Massey Hall 1971

Arvio julkaistu Soundissa 04/2007.
Kirjoittanut: Pekka Laine.
Neil Youngin arkistojen liveaarteista työstetyn julkaisusarjan toisessa osassa ollaan asian ytimessä. Tarkastelussa on tällä kertaa Youngin uran toinen keskeinen pääuoma eli akustisesti itseään pianolla ja kitaralla säestävän sooloartistin tulkinnat.

Arvio

NEIL YOUNG
Massey Hall 1971
Reprise

Neil Youngin arkistojen liveaarteista työstetyn julkaisusarjan toisessa osassa ollaan asian ytimessä. Tarkastelussa on tällä kertaa Youngin uran toinen keskeinen pääuoma eli akustisesti itseään pianolla ja kitaralla säestävän sooloartistin tulkinnat. Taltiointi on tehty Torontossa sijaitsevassa maineikkaassa Massey Hall -konserttisalissa, jonka lavalla on nähty monta kovaa ukkoa Enrico Carusosta Charlie Parkeriin.

Loistava setti on napattu talteen erinomaisessa saumassa. Neil Young on briljantissa vireessä ja keskellä viriiliä luomiskautta. After The Goldrush -albumi (1970) oli saatu maailmaan ja uutta laulua puski koko ajan. Vuoden 1971 kiertueen hujakoilla Young kirjoitti monta koko uransa kanalta keskeistä laulua ja torontolaisyleisö kuuli monet sittemmin klassikoiksi kasvaneet teokset tuoreeltaan.

Neil Young ja lähipiirinsä tiesivät heti Massey Hall -nauhoitusten jälkeen, että purkissa oli laatutavaraa. Youngin tuottaja David Briggs olisi halunnut julkaista nämä äänitykset seuraavana Young-albumina, mutta maestro halusi säästää Needle And The Damage Donen, Heart Of Goldin ja monet muut tässä kuultavat helmet vuonna 1972 ilmestyneelle Harvest-levylle. Tuottajan kanta on helppo ymmärtää: kotimaahansa palanneen Youngin esityksestä on vaikea löytää huomautettavaa, niin vapautunutta, rentoa ja samalla intensiivistä touhu on. Massey Hall 1971 onkin erinomainen kiteytys Neil Youngin akustisesta puolesta. 

Lisää luettavaa