BOB DYLAN: The Bootleg Series Vol 9 – The Witmark Demos: 1962–1964

BOB DYLAN
The Bootleg Series Vol 9 – The Witmark Demos: 1962–1964
Columbia

Dylanin bootleg-sarjan tuore osa vie kuulijansa kauas popmusiikin menneisyyteen, aikaan, jolloin Bob Dylanin kaltaisella laulajalla ei ollut mitään virkaa, mutta sen sijaan lauluntekijä Dylanille löytyi jonkinlaista kysyntää. Yksittäiset laulut muodostivat tuolloin koko viihdeteollisuuden peruskiven, ja siksi biisintekijän oli tehtävä kaikkensa saadakseen laulunsa mahdollisimman monen ja ennen muuta mahdollisimman kuuluisan esittäjän tulkittavaksi.

Tupla-albumille on kerätty 47 laulua. Jokseenkin jäykästi kitaralla ja paikoin pianolla itseään säestävä Bob Dylan vetäisee laulelmansa läpi vähän kuin lonkalta. Joskus lauluun livahtelee pikkuvirheitä, joskus mies pysähtyy yskäisemään, mutta päämääränä ei missään tapauksessa ollutkaan virheetön laulusuoritus tai täydellinen tulkinta: näillä nopeasti heitetyillä vedoilla tarjottiin lauluja tunnetumpien ja ”parempien” laulajien esitettäväksi.

Dylan-fanille The Witmark Demos antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuunnella aikansa suurinta lauluntekijää paljaimmillaan. Tuplalta löytyvät kaikki Dylanin alkuaikojen tunnetuimmat laulut (Blowing In The Wind, Girl From The North Country, The Times They Are A-Changing ja niin edelleen), mutta mukana on myös runsaasti harvinaisuuksia. Niistä voisi nostaa esiin vaikkapa herkän Ballad Of Friendin, riemastuttavan sapekkaan All Over Youn tai elämisen koko tuskan täyttämän Guess I’m Doing Finen, mistä on vaikea uskoa, että laulaja on vasta parikymppinen eikä vuosikymmenien vastoinkäymisten marinoima maalaisbluesin taitaja.

The Witmark Demos -tuplaa fani tervehtii ilolla, mutta kannattaa muistaa, että bootlegit on tarkoitettu vain niille, joiden levyhyllystä keskeinen tuotanto jo löytyy. Dylan-untuvikolle ei albumi  anna mitään.